La UNESCO, un anhel de pau ferm i constant
Any rere any, i ja en van 7, en arribar el mes de novembre, la Xarxa Civil UNESCO a Catalunya es vesteix de gala i es disposa a mostrar la seva activitat a través d’una mena d’aparador: la Setmana UNESCO.
La Xarxa treballa, però, durant tot l’any per fer realitat el que l’Organització de Nacions Unides per a l’Educació, la Ciència i la Cultura es va proposar aquell 16 de novembre de 1945: «bastir els fonaments de la pau».
Han passat més de 70 anys i hem de reconèixer que alguna cosa no es deu haver fet prou bé perquè des de llavors d'ençà les guerres i els conflictes continuen massa presents arreu del món.
No n’hi ha hagut prou amb instaurar anys i dies internacionals de la pau i de la tolerància. El poeta Miquel Martí i Pol ens ho deia el 1986 en el seu poema Paraules per la Pau: Només perdura allò que bastim amb esforç / i creix en l’esperit els homes i dels pobles / fins a esdevenir l’àmbit on tota veu ressona. / Així la pau, que es guanya tenaçment cada dia.
El 1995, la UNESCO feia una definició molt completa de Cultura de Pau: «una cultura de la convivència i del repartiment, basada en el principis de llibertat, de justícia i de democràcia, de tolerància i de solidaritat, una cultura que rebutgi la violència, es dediqui a prevenir els conflictes des dels seus orígens i a resoldre els problemes a través del diàleg i de la negociació».
No ens cal res més que continuar donant contingut a aquestes paraules. La Xarxa Civil UNESCO a Catalunya, fidel als valors fundacionals de la UNESCO, fa seva aquesta definició i la posa en pràctica a través dels membres que la dormen –associacions, clubs i centres, biblioteques, càtedres i escoles UNESCO–. En col·laboració amb aquelles entitats i institucions que persegueixen els mateixos objectius.
El nostre és un desig de pau ferm i constant!
Tardor 2017
Podeu consultar les activitats organitzades per la Xarxa UNESCO aquí
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada