dijous, 5 de desembre del 2013

La UNESCO reconeix un projecte català com una de les Millors Pràctiques de Salvaguarda del Patrimoni Cultural Immaterial


La ‘Metodologia per a l’Inventari del Patrimoni Cultural Immaterial: l’experiència del Montseny a les Reserves de la Biosfera’ és el primer projecte català que rep aquest reconeixement



La “Metodologia per a l’Inventari del Patrimoni Cultural Immaterial: l’experiència del Montseny a les Reserves de la Biosfera” ha estat inclosa dins el Registre de les Millors Pràctiques de Salvaguarda del Patrimoni Cultural Immaterial de la UNESCO. Aquest és el primer projecte català que s’ha inclòs dins el Registre, que és una de les tres llistes que recullen exemples del patrimoni cultural immaterial de la humanitat junt amb la Llista Representativa i la Llista de Salvaguarda Urgent.

El Comitè Intergovernamental per a la Salvaguarda del Patrimoni Cultural Immaterial de la UNESCO, reunit a Bakú (Azerbaidjan), ha fet públic el reconeixement aquest matí.

En el marc de la trobada del Comitè Intergovernamental, el director general de Cultura Popular, Associacionisme i Acció Culturals del Departament de Cultura, Lluís Puig, ha destacat que “és un reconeixement del qual en podem gaudir plenament, però a la vegada també és un repte per seguir treballant fort i de valent en aquesta línia. Ens ofereix la possibilitat d’atendre altres països i ONG que vulguin aplicar aquest mètode en els seus llocs d'origen”, ha afirmat.

Puig ha afegit que “s’ha posat de manifest com després de 20 anys de treball en la línia de la llei 2/1993, la nostra forma de treballar s'ha convertit en un referent per a tots els països membres de la convenció per a la salvaguarda del patrimoni cultural immaterial”.

La Metodologia és un projecte pioner promogut pel Centre UNESCO de Catalunya amb la col·laboració de la Reserva de la Biosfera del Montseny, el Museu Etnològic del Montseny “la Gabella”, i el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya per mitjà de la Direcció General de Cultura Popular, Associacionisme i Acció Culturals. El projecte es va dur a terme de setembre de 2009 a agost de 2011.

Les principals novetats de la Metodologia és que pren com a referència el nou concepte de Patrimoni Cultural Immaterial establert per la Convenció de París (2003) i que ha estat confeccionada amb l’objectiu de servir d’exemple per a altres inventaris de patrimoni immaterial.

La Metodologia té com a punt central la participació del conjunt de la societat en la salvaguarda del patrimoni immaterial i se centra en el paper de les comunitats, els grups, i els individus que el recreen i el transmeten. La identificació dels elements que formen part del patrimoni cultural immaterial es fa a través de la documentació, el treball de camp i la participació comunitària. Els criteris de verificació es fonamenten en tres idees, que l’element infongui un sentiment d’identitat, que es transmeti generacionalment,  i que es mantingui viu.

L’inventari del Montseny recull actualment 294 elements referents a tradicions i expressions orals; arts de l’espectacle; pràctiques socials, rituals i esdeveniments festius; coneixements i usos relacionats amb la natura i l’univers; i tècniques artesanals tradicionals. Per les seves característiques l’inventari no es considera tancat i s’anirà ampliant amb aportacions de col·lectius i particulars, en especial d’aquells que hi estan implicats.

El projecte es pot consultar a http://www.unescocat.org/montseny/cat/

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada